Wat kan ik nog zeggen over vandaag? dat het de vierde regendag is misschien? Na vier dagen is het nog geen minuut droog geweest buiten. Of het moet geweest zijn toen ik sliep, en dat is over het algemeen niet lang. Het zal toch een keer moeten stoppen zou je zeggen. Voor de rest van de week staat er één keer een klein zonnetje ingetekend op de website van http://www.yr.no/place/Sweden/Dalarna/Mora/ een van de beste weersites in de wereld. Hoewel Noors mag je er gratis gebruik van maken.

Ik ga eens vroeg naar bed vannacht, want heb zelf het idee dat het morgen nog wel eens mee zou kunnen vallen. Vandaag heb ik rond 12 uur afscheid genomen van Joonas in Noppikoski, helaas is onze foto samen een beetje flets onder het geweldige oude eland gewei. daarna sprak ik buiten nog een poosje met Frederik die uit Umea komt en ook al dagen kampte met het slechte weer. Anderhalf uur voordat ik weg reed zag ik ook al een andere wereld fietser zwaar beladen door de regen zwoegen. Mijn doel straks is om te kijken of ik voor Mora deze doorbijter in kan halen.

Noppikoski ligt al bijna op 400 maar de weg klimt later een paar keer tot over de 5 en zelfs één keer tik ik op een paar meter de 600 meter aan. Dan is er een soort val naar Mora aan het geweldig mooie Siljan meer, als de zon schijnt natuurlijk. Nu ligt het er verlaten bij en omdat het zo hard regend kan ik niet eens zien of de mega fontijn aan staat of niet. Ver voor Orsa ga ik de wereld fietser met ongeveer 15 km verschil in snelheid al voorbij. Ik steek alleen mijn hand op, het is hier op de nog steeds veel te smalle E45 veel te gevaarlijk om te gaan staan ouwehoeren lang de kant van de weg. Later als ik al bijna weer de hele Mc Donalds heb leeggegeten en op mijn weg naar buiten ben, zie ik hem staan. Thomas uit Bristol, nog geen 23 en op een maximum van € 5,- a €10,- per dag. Hij staat buiten aan de muur van de Mc gratis te internetten, maar gaat niet naar binnen om een koffie of iets te nemen. De hele expeditie stinkt naar de arremoede. Hij heeft zijn shirt open en heeft hele zwarte plekken op z’n borst. Ik maak hem erop attent dat hij een keer in bad moet, fietsers onder elkaar kunnen dat soort dingen zeggen. Hij zegt dat het wel mee valt want dat is van het opspattende water. Samen met zijn dunne jongens baardje ziet hij er niet uit, ik maak hem als fietsers onder elkaar nog een laatste compliment en zeg dat hij er uit ziet als een zwerver. Ik geef hem mijn kaartje en zeg dat als hij door Nederland fietst even moet bellen dan kan hij bij ons thuis een keer fatsoenlijk eten, badderen en dat enge baardje afscheren.

Dan ga ik naar het station, om mezelf uit mijn lijden te verlossen en een trein naar Gotenborg te nemen. Slechts één spoor in Mora, en dat gaat naar Stockholm. Vandaar kan je natuurlijk wel naar Gothenburg maar een mevrouw van het spoor zegt dat je een fiets eerst moet reserveren en ze is niet zeker of je op één van de trajecten zowiezo wel met de fiets mee mag. Nou dan maar weer op naar Mora Parken waar ik vorig jaar ook al een prima kamer had. Wel een beetje prijzig maar een geweldige plek. Ik zal vandaag ongeveer net zoveel uitgegeven hebben als onze Thomas in twee weken, en dan hou ik het naar mijn idee nog een beetje low budget. Maar je krijgt er zoveel voor terug voor die paar tiendjes. Een Torkrum, Bastu en het beste ontbijt buffet van heel Dalarna en omstreken.