Wat een geweldige cabin, zeker als ‘ie voor 12 man is en je hebt hem helemaal alleen. Ik was zo laat naar bed gegaan dat ik pas om 12 uur helemaal gepakt en gezakt weer in het hoofdgebouwtje stond voor het ontbijt. Dit was geen probleem de eigenaar is een heel relaxte man die zich nergens druk over maakt. Gezellig gister nog even een paar pilsjes gekocht voor die paar man die er waren en nog zo’n echt Sami mes, kleintje natuurlijk want iedere gram telt. Bovendien is het meer een souvenier aan een fantastische plek. In het echt gebruiken de Sami zo’n mes om hun rendieren te merken. Iedere familie heeft zijn eigen patroon, wat ze als de dieren nog jong zijn vliegens vlug met hun vlijmscherpe messen in de oren van zo’n beestje snijden. ziet er natuurlijk een stuk beter uit dan van de stomme gele oorbellen die ze onze koeien geven.

Schreef ik gister nog dat het maar 20 km was naar de Noorse grens? nou dat waren er dus 45 en dat was een tegenvaller. Het regende licht toen ik wegreed en ik hoop dan altijd maar dat het tegen de middag droog wordt. Vandaag gaat het op een paar keer een half uurtje na niet meer droog worden. Ik rij na de grens Karosjok uit en overweeg nog even naar het Sami museum te gaan. Maar toen ik de hele parking vol met caravans en campers zag staan ben ik snel verder gegaan. Meer ook iets voor touristen een museum bezoeken en niet voor een expeditie toch?

Ik had toch al weer m’n buik goed vol van die campers vandaag, het lijkt wel of ze ieder jaar groter worden die dingen. Op het kleine weggetje vanuit Karigasniemi komt me zo’n joekel voorbij dat hij maar net langs me heen paste. Vroeger als er een flinke caravan langs kwam had je weleens dat er wat bladeren en stof in het vacuum van zo’n ding mee gezogen werden, zodat je wel eens even een paar seconden verblind achterbleef. Maar deze was zo groot en zonder van het gas af te gaan zoog hij zonder enige moeite middelgrote kiezelstenen uit de berm op in zijn kielzog. Mij in shock achterlatend. Travel Master kan ik nog net lezen op de achterkant voordat ik van de pijn mijn ogen moet dicht knijpen. De bestuurder voelt zich vast meer zelfs nog Master of the Universe, en bestlist vanaf de brug van zijn Travel Master over leven en dood.

Na Karosjok is het weer flink klimmen met veel regen en heel even zelfs natte sneeuw (Ja ik heb er een foto van gemaakt). Het is toen zowaar nog even droog geworden zodat ik m’n regenbroek weer uit kon trekken. Maar op een ijskoud pateau van bijna 400 meter brak ineens de ellende weer los. Ik dacht dat ik vlak bij de plaats met de zware basgitaren was (lees verslag vorig jaar), maar dat duurde nog even. Helemaal versteend ben ik daar eindelijk aan een tafeltje neergeploft. Met een cola een koffie en een dun plakje chocolade cake. het was maar € 14 en voor Noorse begrippen is dat heel schappelijk. Waar moeten ze anders hun Mercedes AMG 450 GL, waar de parking mee volstaat, van betalen? Jammer genoeg ook geen Gitaren dit jaar maar nog wel WiFi internet zodat ik me weer kan melden bij FB.

Na een uur is het buiten droog maar mijn kleren nog nat, ik begin nu blauwe lippen te krijgen en moet snel weg. Warm trappen is de enige manier. Ik heb 10 minuten vol gas gegeven en mijn kleren half droog gereden, gelukkig blijft het nu droog, en eindelijk had ik het weer een beetje warm gekregen.

Toen door naar Lakselv, maar mijn vriend Ivan Mehidi was volgens Papa Mehidi met rug klachten in het ziekenhuis. Ik kreeg volgens Koerdisch gebruik ook van Papa koffie, een slaap plaats en wat te eten aangeboden. Vorig jaar met de zoon kwam ik bijna niet meer weg en mocht ik geen cent betalen. Papa Mehidi speekt maar een paar woordjes engels en het is beslist een aardige man, maar na de koffie ga ik weer verder. Na twee Arabische lucht zoenen naast het hooft en een paar InschAlla’s ben ik er vandoor. Fantastische mensen de Mehidi’s.

20 km buiten Lakselv is de camping receptie nog precies 10 minuten open anders had ik met mijn kletsnatte spullen toch buiten moeten slapen. Ik meld me weer even af op het internet binnen deze resterende 10 minuten. en ga naar mijn afgeragde cabin. bijna € 70. zonder douche die was nog een paar tiendjes meer. Gisteren had ik nog gedouched dus dat kan wel weer een paar dagen wachten.